Dzień Polskiej Żywności

Treść archiwalna

Od 25 sierpnia 2013 roku, w czasie rolniczych zbiorów i corocznego, tradycyjnego podziękowania za plony, obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. Z tej okazji wojewoda Łukasz Mikołajczyk w specjalnym liście skierował słowa szacunku i uznania do wielkopolskich producentów żywości, którzy doskonale odnajdują się na wymagającym rynku i wyznaczają standardy w swojej branży. 

- Produkowane w Polsce owoce, warzywa, mięso czy słodycze znajdują uznanie na całym świecie, czego dowodem jest wielkość eksportu polskich artykułów rolno-spożywczych. Sprawdzona wysoka jakość i ekologiczna produkcja zachęcają do wyboru tego, co wyrosło i powstało w naszym kraju - napisał w liście wojewoda.

- Jestem przekonany, że wśród licznych produktów tradycyjnych, regionalnych i produkowanych w Polsce każdy z konsumentów znajdzie smak i jakość, jakich poszukuje w dobrym jedzeniu. Oferta polskiej żywności to nie tylko odwołanie do bogatego dziedzictwa kulinarnego naszego kraju czy tradycyjnych potraw przywołujących smaki dzieciństwa, ale też liczne i zdrowe nowości, które warto wprowadzać do swojej kuchni - zaakcentował wojewoda.

Autor: Łukasz Mikołajczyk
Data utworzenia: 25.08.2020
Ostatnia aktualizacja: Anna Czuchra
Data aktualizacji: 16.09.2020 - 09:05