Już powstaje Największy Mazurek w Europie

Treść archiwalna

Od czwartku trwają w Poznaniu prace nad Największym Mazurkiem w Europie. 200 kg cukru, 100 kg mąki, 1400 jajek to tylko niektóre składniki przygotowywanego na Dzień Flagi ponad półtonowego wypieku. O przygotowaniach, recepturze i szczegółach uroczystości opowiedzieli dziś poznańscy mistrzowie sztuki cukierniczej: Eugenia Butka i Piotr Koperski oraz wicewojewoda Przemysław Pacia.

Dokładnie miesiąc temu wojewoda wielkopolski zaproponował starszemu Cechu Cukierników i Piekarzy włączenie się w realizację niecodziennego projektu, który uświetni tegoroczne wojewódzkie obchody Dnia Flagi. - Poznańscy cukiernicy lubią podejmować podobne wyzwania. Połączone siły 6 cukierni pozwoliły na rozpoczęcie trwającego 4 dni procesu przygotowania mazurka - powiedział Piotr Koperski właściciel koordynującej akcję cukierni.

Przed Wielkopolskim Urzędem Wojewódzkim w Poznaniu 2 maja zaprezentowany zostanie mazurek o wymiarach 7,2x0,8m i wadze 540 kg. - Rekordowy wypiek nie mógłby powstać bez zaangażowania licznych firm: wsparły nas one nie tylko produktami, ale też włączyły w prace wielu cukierników - zaznaczyła Eugenia Butka. Jak podkreślał wicewojewoda mazurek będzie przyozdobiony białą i czerwoną pomadą, symbolizującą barwy narodowe. - Chcieliśmy w ten unikatowy sposób zachęcić Wielkopolan do radosnego świętowania najmłodszego z polskich świąt narodowych - dodał.

Mazurek zostanie uroczyście zaprezentowany podczas wojewódzkich obchodów Dnia Flagi. 2 maja o godzinie 11:00 przed urzędem od strony al. Niepodległości sygnał do rozpoczęcia święta da oficjalne wciągnięcie flagi na maszt. Po ceremoniale w asyście wojska polskiego specjalny repertuar zaprezentuje orkiestra strażacka ze Słupcy. Nie zabraknie też konkursów z nagrodami.

Z okazji święta front Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego przyozdobi gigantyczna flaga o powierzchni 150m2.

zdjęciezdjęciezdjęcie
zdjęciezdjęciezdjęcie
zdjęcie

Autor: Anna Czuchra
Data utworzenia: 29.04.2011
Ostatnia aktualizacja: Dawid Politowski
Data aktualizacji: 18.05.2015 - 19:59