Mistrzowie zdrowej kuchni

Treść archiwalna

Finał XIV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności rozstrzygnięty. Wzięli w nim udział uczniowie z najlepszych szkół o profilach spożywczych, chemicznych czy gastronomiczno-hotelarskich. Olimpijczykom w zmaganiach kibicował wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia.

Uczestnicy konkursu przyjechali z całej Polski. Byli reprezentanci szkół z Kielc, Łomży oraz Lublina. Ostatni etap olimpiady odbył się w sali głównej zabytkowego Kolegium Rungego. Zawodnicy wykazali się bogatą wiedzą dotyczącą technologii żywności czy zdrowego stylu odżywiania.

Wicewojewoda gratulując zwycięzcom podkreślił, że wybrali zawody, które dają duże szanse na znalezienie ciekawej pracy. A pasja powiązana z nauką i ciężką pracą przyniesie w przyszłości znakomite efekty.

Udział w olimpiadzie jest dla laureatów przepustką na rozpoczęcie studiów bez egzaminów między innymi na poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu.

Organizatorem olimpiady jest Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. W szkole młodzież ma możliwość zdobycia takich zawodów jak technik hotelarstwa czy usług gastronomicznych. W tym roku szkoła świętuje Jubileusz 60 - lecia działalności.

zdjęciezdjęciezdjęcie

Autor: Anna Czuchra
Data utworzenia: 23.03.2012
Ostatnia aktualizacja: Dawid Politowski
Data aktualizacji: 18.05.2015 - 19:59