W Poznaniu rozpoczęły się największe w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej targi przemysłu spożywczego POLAGRA-FOOD. Uroczystego otwarcia targów dokonał minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki. Wśród licznie zaproszonych gości obecny na inauguracji był także wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia.
W ramach tegorocznych targów swoje artykuły spożywcze, maszyny oraz urządzenia dla przetwórstwa spożywczego, gastronomi a także chłodnictwa zaprezentuje ponad 800 producentów z 30 krajów.
Nowością na targach jest wystawa „Smaki regionów”, która prezentuje oryginalne oraz unikatowe produkty z niemal każdego zakątka świata. Są one wytwarzane na bazie tradycyjnych receptur przez lokalnych producentów od lat. Na zwiedzających wystawę czekać będą wina, nalewki, chleby wypiekane dawnymi sposobami i znakomite ciasta, wędliny robione według starych receptur, sery oraz przetwory warzywne i owocowe i wiele innych smakołyków.
Gościem wieczornej ceremonii nadania tytułów „Polski Producent Żywności 2009”, wspólnie z ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Markiem Sawickim był także wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia. Inicjatywa ta towarzyszy targom Polagra od 1997 roku. Zgodnie z ideą przyświecającą organizatorom - tytuł ma wyróżniać i promować najlepszych, polskich producentów żywności. Według Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu nagradzanie Polskich Producentów Żywności ma zwracać uwagę konsumentów na krajowe wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością. Co roku do konkursu staje ponad 100 firm.