Wyniki badania próbek soli

Treść archiwalna

Wojewoda wielkopolski Piotr Florek, Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Poznaniu Andrzej Trybusz oraz Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Lesław Szabłoński przedstawili wyniki przebadanej soli. Wyniki badań wykluczają możliwość zagrożenia zdrowia przez produkty wytworzone z użyciem soli a poddane analizie parametry mieszczą się w przyjętych normach.

- Wniosek z ekspertyzy jest taki, że żywność dostępna na rynku jest bezpieczna - podkreślał wojewoda. W soli badano 13 parametrów, między innymi: wodę, chlorek sodu w s.m%; pH 1% roztworu, ilość żelazocyjanku potasu, jodu, metali (arsen, rtęć, ołów, kadm, miedź), azotynów, azotanów, siarczanów.

Przedstawione wyniki badań 5 próbek soli przeanalizowanych przez WSSE i WIW (3 - sól jadalna, 2 - peklosól) nie wskazują na możliwość wystąpienia szkodliwych skutków zdrowotnych po spożyciu produktów, do wyprodukowania których używana była badana substancja.

zdjęciezdjęciezdjęcie

Autor: Anna Czuchra
Data utworzenia: 06.03.2012
Ostatnia aktualizacja: Dawid Politowski
Data aktualizacji: 18.05.2015 - 19:59